Vis meny
4. april 2018

LoRa - Mer enn ei elv i Gudbrandsdalen!

Lora er en side elv til Lågen og renner gjennom Lesja og Skjåk kommuner. Det er det første oppslaget i den norske Wikipedia. I den engelske derimot, da treffer den bedre mht til teknologi.

Som nyansatt i Lillebakk Engineering AS har jeg adoptert den enorme entusiasme for teknologien vi satser på. Og jeg har funnet ut at LoRa noe helt annet enn en elv. Det er derimot et hav av muligheter knyttet til LoRa.

Skal ikke skrive noe uforståelig teknisk om hva LoRa er. Men litt kort; LoRa er en forkortelse for LoRaWAN. En teknologi som ble patentert an noen franskmenn i 2012.

Men normale ord er dette et lav-frekvent trådløst nett for datakommunikasjon over relativt lange avstander. Low-Power Wide-Area Network (LPWAN) er en teknisk betegnelse på det samme. Båndbredden er ikke enorm, men det er heller ikke nødvendig.

LoRa kan erstatte kommunikasjon fra maskiner og sensorer på alle nivå - og bidra til sikker drift av alt fra oppdrettsanlegg til industri og produksjon.

Tanken bak denne teknologien er å kunne transportere mindre mengder data fra for eksempel sensorer plassert ut i naturen eller i områder der det ikke er annen type kommunikasjon, eller at man er avhengig av batteridrevet kommunikasjon. LoRa bruker nemlig forferdelig lite strøm.

En sensor som Lillebakk Engineering AS leverer har opptil 20 års batteritid! For en kostand på knappe 2 000,-. Det er imponerende! Det vil si at en temperatursensor vil kunne stå ute i naturen i opptil 20 år, uten at noen vil måtte drive service på sensoren. Gjennom LoRa-teknologien kan denne sensoren rapportere temperaturen jevnlig inn til en database. LINSiGHT, som er en slik plattform, samler da inn disse dataene, prosesserer de og presenterer de for deg i et enkelt grensesnitt.

Hvilke muligheter gir ikke dette!! Dette er IoT i praksis. Jeg tenker sensornettverk, sikkerhetssystemer, smarthjem, smartmåling, industristyring og smartbyer. Tenk muligheten for det selskapet som bygger et solid LoRa nettverk i en by eller et tettsted. Tenk på alle de tjenesten man kan levere over et lavfrekvent nettverk, med en portal for å presentere data og styre strøm, vann, luft, alarmer, låser etc.

Jeg er superentusiastisk og ser enorme muligheter!

 

- hvilke muligheter ser du?

Vi ønsker å fortelle deg om våre erfaringer med IoT og hvorfor vi satser på dette.

Bloggen vår blir en [...]

9. april 2018

Lora er en side elv til Lågen og renner gjennom Lesja og Skjåk kommuner. Det er det første oppslaget i den norske [...]

4. april 2018